Skip to main content

Iklan : Minggu Penulis Remaja (MPR)

Dari wall Tuan Nimoiz. 

IKLANEKA MINGGU PENULIS REMAJA (MPR) 12 – 17 MAC 2016 

Syarat Penyertaan: 
i) Peserta mestilah berumur antara 17 – 21 tahun. 
ii) Penyertaan terhad kepada 25 orang sahaja. 
iii) Pemohon yang pernah menghasilkan karya kreatif dalam mana-mana media cetak di Malaysia seperti sajak, cerpen, esei dan lain-lain akan diutamakan. 
iv) Berminat dan berkebolehan dalam penulisan kreatif. 
v) Bersedia membiayai kos pengangkutan dari rumah ke DBP dan sebaliknya. 

Urus Setia: Untuk mendapatkan borang penyertaan dan keterangan lanjut, sila hubungi: 

Urus Setia Minggu Penulis Remaja (MPR) 2016, 
Bahagian Pembinaan Bakat dan Kepakaran, 
Jabatan Pengembangan Bahasa dan Sastera, 
Aras 22, Menara DBP, 
Jalan Dewan Bahasa, 50640 KUALA LUMPUR. 
(u.p.: Mohd Jusoh bin Majid) 
No. Telefon : 03-21479216 No. 
Faksimile : 03-21479614 E-mel : jusoh@dbp.gov.my 
Laman Web : http://www.dbp.gov.my 

Tarikh Tutup Penyertaan: Borang penyertaan hendaklah sampai kepada urus setia sebelum atau pada 8 Mac 2016. 

Pemilihan peserta tertakluk kepada penilaian dan keputusan jawatankuasa pemilihan MPR dan mereka yang berjaya akan dihubungi melalui telefon, E-mel atau surat.
by Rahmah Mokhtar

from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

Comments

Popular posts from this blog

Reviu Buku : BUDAK KAMPUNG CONGO

Buku setebal 224 halaman tulisan Zyed Ahmad Hassan ini baru sahaja terbit. Naskhah terbit sendiri ini kaya dengan cerita pengalaman orang lama. Saya menikmati pelbagai perasaan yang datang sewaktu membacanya. Saya terkejut, ketawa besar, tersenyum, cemas, terjerit, menutup mata, dan menangis sepanjang membacanya.
Melihat judulnya, ada yang menyangka ini himpunan kisah pemuda-pemuda dari Congo, Afrika. Tentu sahaja salah tekaan itu, apatah lagi untuk orang macam saya yang tak pernah tahu Kampung Congo itu adalah tempat yang sama dengan Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.
Dikatakan, nama itu diberi kerana ia diteroka sekumpulan askar Melayu yang pernah berkhidmat di Congo. Sebahagian besar kisah dalam buku ini meliputi dua lokasi utama; Kampung Congo dan Kampung Jeram. Sebahagian lokasi lain hanya disentuh selepas Budak Congo ini memasuki sekolah menengah dan alam pekerjaan.
Disusun mengikut kronologi usia watak, saya terhibur membaca kisah-kisah nakal waktu kecilnya. Seronok mengikuti pe…

Mengintai Ruang Berkarya di Majalah (Cerpen)

Dalam dunia penulisan fiksyen, salah satu cara cepat untuk membina nama adalah melalui penerbitan cerpen di akhbar, majalah atau antologi penerbit yang tumbuh semakin banyak.

Secara tidak langsung, menghantar karya supaya terbit di ruang terbitan berkala menjadi platform yang baik membina momentum dan semangat untuk terus berkarya. Sementara menanti manuskrip novel dibukukan, kaedah ini ada masanya dilakukan ramai penulis tempatan. Kita juga tidak mahu menjadi penulis yang berputus asa kerana tidak ada karya yang terbit.

Hari ini, saya mahu berkongsi mengenai penerbitan karya secara eceran di majalah tempatan.
Bagaimana mahu melihat karya terbit di majalah?

Langkah Pertama: Beli majalah Buat pelaburan awal anda dengan membeli majalah yang ada di pasaran. Ciri penulis yang baik, tindakannya dirancang dan bermatlamat.


Sudah ada majalah? Semak tiga perkara.
Satu, maklumat editorial dan ruang kolum majalah. Ada ruang karya pembaca? Jika ada, adakah ia ruang cerpen atau puisi?

Dua, periksa …

Reviu Buku : Chimera Naga Terakhir

Chimera Naga Terakhir Penulis: Hasif Rayyan Penerbit: Aye Chip Enterprise 296 halaman


Judul buku ini jelas, ia adalah karya genre fantasi. Hanya, apabila membacanya saya dapat melihat penulis muda yang juga seorang guru sains ini turut tidak melepaskan peluang menerapkan pengetahuan sains kepada pembaca di dalam penulisannya. Usaha yang baik.
Pada awalnya, saya mengikut siri ini melalui laman Instagram penulisnya. Perkongsian petikan-petikan perenggan di ruang kapsyen gambar cover buku yang dilakukan buat beberapa minggu itu berhasil menarik perhatian saya. Dari situ, saya tidak berfikir panjang apabila Hasif memaklumkan naskhah Chimera Naga Terakhir sedang dicetak.
Kali pertama membelek buku ini, saya terfikir-fikir mengapa nama ilustrator diletakkan di kulit buku. Barangkali, sebagai penghargaan kepada pelukis kulit buku itu sendiri, memandangkan penulis pernah terlibat dalam projek komik. Jangkaan saya meleset apabila melihat terdapat beberapa halaman ilustrasi watak dimuatkan di dalam…