Skip to main content

#Tip 2 : Perkenalkan watak dan konflik seawal perenggan pertama / pendahuluan

Soalan:
Bagaimana mahu menulis permulaan cerita dan juga mengawal watak supaya tidak terlalu banyak.
* * *
Saya juga mengalami masalah yang sama dan saya bereksperimen dengan pelbagai cara.
Jadi, bagaimana mahu memulakan cerita?

Kita suka dan senang dengan stail yang bagaimana?

Soalan ini, jawapannya berbalik kepada penulis sendiri. Jika menonton telemovie atau filem, intro bagaimana yang kita suka?

Contohnya, kita suka menonton drama Paie (yang mengangkat nama Shaheizy Sam) yang bermula dengan babak seorang remaja mendayung sampan untuk ke sekolah sebelum babak beralih ke bilik darjah yang menunjukkan seorang guru prihatin. Jika kita suka cara ini, mulakan cerpen dengan cara yang sama.

Ini stail deskripsi suasana; banyak yang kita boleh bayangkan apabila melihat seorang remaja yang mendayung sampan untuk ke sekolah.
- Dia orang susah
- Pakaiannya bersih, dia pandai menjaga diri
- Dia tidak putus asa dengan kesusahannya, tetap mahu ke sekolah dan belajar.
- dll

Memperkenalkan konflik

Ada beberapa cara boleh digunakan untuk memulakan konflik, seperti yang diajarkan guru saya, Tuan Bahruddin Bekri:
1. Falsafah
2. Pepatah
3. Dialog
4. Deskripsi suasana / watak
5. Quote

Terus bereksperimen. Apa yang penting, perkenalkan konflik watak seawal perenggan pertama. Paling lewat, konflik sudah disampaikan pada halaman pertama. Sebab cerpen ada had halaman, maka kita jimatkan jumlah perkataan dan halaman dengan memberitahu konflik di awal cerita.


Ini contoh cerpen yang saya tulis menggunakan pepatah sebagai intro untuk sebuah projek dengan Galeri Ilmu (insya-Allah, doakan lancar sehingga diterbitkan). 
Nota: Ada pengulangan kata 'kehidupan' dalam perenggan pertama. Elakkan, ya? Ia tidak sedap dibaca.

Apabila kita sudah jumpa teknik yang sesuai (apabila digunakan, kita boleh menulis dengan laju), teruskan guna teknik yang sama sehingga mahir. Tidak mustahil, ia akan jadi trademark penulis.

Mengawal watak

- Salah satu ciri cerpen ialah mempunyai bilangan watak terhad. Dalam menulis cerpen, disarankan paling ramai, tiga watak sahaja.
- Sebab watak boleh menggerakkan cerita. Apabila watak bertambah, cerita akan berkembang dan ia memberi kesan kepada had halaman. Lagi, ia juga mengganggu fokus jalan cerita.
- Jika mahu tambah watak, beritahu diri bahawa ia bukan watak utama. Tanya diri, sama ada watak ini membantu jalan cerita sedia ada atau mencapahkan fokusnya. Jika fokus cerita akan tercapah, simpan watak ini untuk cerpen lain.

Baik, itu sahaja dulu.
Sampai jumpa lagi.
Selamat menulis!

Comments

Popular posts from this blog

Reviu Buku : BUDAK KAMPUNG CONGO

Buku setebal 224 halaman tulisan Zyed Ahmad Hassan ini baru sahaja terbit. Naskhah terbit sendiri ini kaya dengan cerita pengalaman orang lama. Saya menikmati pelbagai perasaan yang datang sewaktu membacanya. Saya terkejut, ketawa besar, tersenyum, cemas, terjerit, menutup mata, dan menangis sepanjang membacanya.
Melihat judulnya, ada yang menyangka ini himpunan kisah pemuda-pemuda dari Congo, Afrika. Tentu sahaja salah tekaan itu, apatah lagi untuk orang macam saya yang tak pernah tahu Kampung Congo itu adalah tempat yang sama dengan Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.
Dikatakan, nama itu diberi kerana ia diteroka sekumpulan askar Melayu yang pernah berkhidmat di Congo. Sebahagian besar kisah dalam buku ini meliputi dua lokasi utama; Kampung Congo dan Kampung Jeram. Sebahagian lokasi lain hanya disentuh selepas Budak Congo ini memasuki sekolah menengah dan alam pekerjaan.
Disusun mengikut kronologi usia watak, saya terhibur membaca kisah-kisah nakal waktu kecilnya. Seronok mengikuti pe…

Mengintai Ruang Berkarya di Majalah (Cerpen)

Dalam dunia penulisan fiksyen, salah satu cara cepat untuk membina nama adalah melalui penerbitan cerpen di akhbar, majalah atau antologi penerbit yang tumbuh semakin banyak.

Secara tidak langsung, menghantar karya supaya terbit di ruang terbitan berkala menjadi platform yang baik membina momentum dan semangat untuk terus berkarya. Sementara menanti manuskrip novel dibukukan, kaedah ini ada masanya dilakukan ramai penulis tempatan. Kita juga tidak mahu menjadi penulis yang berputus asa kerana tidak ada karya yang terbit.

Hari ini, saya mahu berkongsi mengenai penerbitan karya secara eceran di majalah tempatan.
Bagaimana mahu melihat karya terbit di majalah?

Langkah Pertama: Beli majalah Buat pelaburan awal anda dengan membeli majalah yang ada di pasaran. Ciri penulis yang baik, tindakannya dirancang dan bermatlamat.


Sudah ada majalah? Semak tiga perkara.
Satu, maklumat editorial dan ruang kolum majalah. Ada ruang karya pembaca? Jika ada, adakah ia ruang cerpen atau puisi?

Dua, periksa …

Reviu Buku : Chimera Naga Terakhir

Chimera Naga Terakhir Penulis: Hasif Rayyan Penerbit: Aye Chip Enterprise 296 halaman


Judul buku ini jelas, ia adalah karya genre fantasi. Hanya, apabila membacanya saya dapat melihat penulis muda yang juga seorang guru sains ini turut tidak melepaskan peluang menerapkan pengetahuan sains kepada pembaca di dalam penulisannya. Usaha yang baik.
Pada awalnya, saya mengikut siri ini melalui laman Instagram penulisnya. Perkongsian petikan-petikan perenggan di ruang kapsyen gambar cover buku yang dilakukan buat beberapa minggu itu berhasil menarik perhatian saya. Dari situ, saya tidak berfikir panjang apabila Hasif memaklumkan naskhah Chimera Naga Terakhir sedang dicetak.
Kali pertama membelek buku ini, saya terfikir-fikir mengapa nama ilustrator diletakkan di kulit buku. Barangkali, sebagai penghargaan kepada pelukis kulit buku itu sendiri, memandangkan penulis pernah terlibat dalam projek komik. Jangkaan saya meleset apabila melihat terdapat beberapa halaman ilustrasi watak dimuatkan di dalam…