Skip to main content

Writer's Block? Ia gejala sementaraApabila kerja banyak, ada rasa nak melarikan muncul dalam kepala. Mulalah macam-macam lintasan negatif datang. Hati mahu bercuti, mood laju sahaja berlari seperti sudah nampak laut depan mata.

Waktu ini, kita paling rindu satu perkara; ketenangan.

Tetapi, bagaimana mahu bertenang jika ada banyak tugasan belum selesai?
Solusinya, duduk sekejap dan senaraikan semua kerja. Susun ikut prioriti; utama, segera, dan atur baik-baik ikut tarikh akhir.

Masa inilah kalendar berwarna-warni yang berseri itu boleh dimanfaatkan. Gunakan planner percuma yang kita dapat masa pembekal alat pejabat dan radas makmal bagi hujung tahun lepas.

Dalam fasa penjanaan idea menurut teori James Webb Young, fasa 'hectic' atau idea sesak ini adalah waktu pemeraman. Ketika ini, kita cenderung mahu melupakan segalanya mengenai perkara yang sedang difikirkan, dibaca atau dikaji.

Mari lihat semula, 5 fasa penjanaan idea menurut James Webb Young:
1. Pengumpulan bahan mentah.
- Kita baca, lihat, kaji dan jalani perkara yang melibatkan idea. Singkatnya, kita jalani hidup macam selalu.
- Sampai satu masa kita putuskan, "Aku mahu tulis pasal ini," atau, "Aku mahu buat benda ini."

2. Proses penghadaman.
- Masa ini, kita akan struggle memahami sebanyak mungkin maklumat yang diperoleh.
-Kita baca dan kaji macam-macam pasal perkara yang mahu difokuskan.
- Tak cukup nota, video Youtube, buku rujukan semua kita baca.

3. Pemeraman.
- Macam eksperimen, ia akan capai satu tahap optimum.
- Masa ini, otak beri isyarat, 'it is enough' lalu bermulalah fasa kita melupakan semua hal berkaitan topik yang dikaji tadi.
- Kita anggap, situasi fed-up sedang berlaku dan kalau boleh, mahu muntah data.

4. Inspirasi.
- Tiba-tiba, idea yang dilupakan tadi muncul semula.
- Pada peringkat ini, kita gelar idea itu sebagai idea baru.
- Spark muncul dan hati kita berbunga-bunga bahagia. Kemudian, kita petik jari dan kata, "That's it!"

5. Pengesahan.
- Idea baru dikeluarkan dan dibawa ke alam realiti.
- Penyesuaian idea dimasukkan ke dalam masalah.

Masalah selesai? Jika belum, proses 1 hingga 5 akan berulang lagi. Masa untuk jalani hidup macam biasa bermula lagi.

Nota : Mr Lappy sedang mogok dan saya ada deadline untuk 3 kerja esok. Hahaha. Please, be nice to me bebeh.

Comments

Popular posts from this blog

Reviu Buku : BUDAK KAMPUNG CONGO

Buku setebal 224 halaman tulisan Zyed Ahmad Hassan ini baru sahaja terbit. Naskhah terbit sendiri ini kaya dengan cerita pengalaman orang lama. Saya menikmati pelbagai perasaan yang datang sewaktu membacanya. Saya terkejut, ketawa besar, tersenyum, cemas, terjerit, menutup mata, dan menangis sepanjang membacanya.
Melihat judulnya, ada yang menyangka ini himpunan kisah pemuda-pemuda dari Congo, Afrika. Tentu sahaja salah tekaan itu, apatah lagi untuk orang macam saya yang tak pernah tahu Kampung Congo itu adalah tempat yang sama dengan Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.
Dikatakan, nama itu diberi kerana ia diteroka sekumpulan askar Melayu yang pernah berkhidmat di Congo. Sebahagian besar kisah dalam buku ini meliputi dua lokasi utama; Kampung Congo dan Kampung Jeram. Sebahagian lokasi lain hanya disentuh selepas Budak Congo ini memasuki sekolah menengah dan alam pekerjaan.
Disusun mengikut kronologi usia watak, saya terhibur membaca kisah-kisah nakal waktu kecilnya. Seronok mengikuti pe…

Mengintai Ruang Berkarya di Majalah (Cerpen)

Dalam dunia penulisan fiksyen, salah satu cara cepat untuk membina nama adalah melalui penerbitan cerpen di akhbar, majalah atau antologi penerbit yang tumbuh semakin banyak.

Secara tidak langsung, menghantar karya supaya terbit di ruang terbitan berkala menjadi platform yang baik membina momentum dan semangat untuk terus berkarya. Sementara menanti manuskrip novel dibukukan, kaedah ini ada masanya dilakukan ramai penulis tempatan. Kita juga tidak mahu menjadi penulis yang berputus asa kerana tidak ada karya yang terbit.

Hari ini, saya mahu berkongsi mengenai penerbitan karya secara eceran di majalah tempatan.
Bagaimana mahu melihat karya terbit di majalah?

Langkah Pertama: Beli majalah Buat pelaburan awal anda dengan membeli majalah yang ada di pasaran. Ciri penulis yang baik, tindakannya dirancang dan bermatlamat.


Sudah ada majalah? Semak tiga perkara.
Satu, maklumat editorial dan ruang kolum majalah. Ada ruang karya pembaca? Jika ada, adakah ia ruang cerpen atau puisi?

Dua, periksa …

Reviu Buku : Chimera Naga Terakhir

Chimera Naga Terakhir Penulis: Hasif Rayyan Penerbit: Aye Chip Enterprise 296 halaman


Judul buku ini jelas, ia adalah karya genre fantasi. Hanya, apabila membacanya saya dapat melihat penulis muda yang juga seorang guru sains ini turut tidak melepaskan peluang menerapkan pengetahuan sains kepada pembaca di dalam penulisannya. Usaha yang baik.
Pada awalnya, saya mengikut siri ini melalui laman Instagram penulisnya. Perkongsian petikan-petikan perenggan di ruang kapsyen gambar cover buku yang dilakukan buat beberapa minggu itu berhasil menarik perhatian saya. Dari situ, saya tidak berfikir panjang apabila Hasif memaklumkan naskhah Chimera Naga Terakhir sedang dicetak.
Kali pertama membelek buku ini, saya terfikir-fikir mengapa nama ilustrator diletakkan di kulit buku. Barangkali, sebagai penghargaan kepada pelukis kulit buku itu sendiri, memandangkan penulis pernah terlibat dalam projek komik. Jangkaan saya meleset apabila melihat terdapat beberapa halaman ilustrasi watak dimuatkan di dalam…