Monday, July 27, 2015

#Tip 2 : Perkenalkan watak dan konflik seawal perenggan pertama / pendahuluan

Soalan:
Bagaimana mahu menulis permulaan cerita dan juga mengawal watak supaya tidak terlalu banyak.
* * *
Saya juga mengalami masalah yang sama dan saya bereksperimen dengan pelbagai cara.
Jadi, bagaimana mahu memulakan cerita?

Kita suka dan senang dengan stail yang bagaimana?

Soalan ini, jawapannya berbalik kepada penulis sendiri. Jika menonton telemovie atau filem, intro bagaimana yang kita suka?

Contohnya, kita suka menonton drama Paie (yang mengangkat nama Shaheizy Sam) yang bermula dengan babak seorang remaja mendayung sampan untuk ke sekolah sebelum babak beralih ke bilik darjah yang menunjukkan seorang guru prihatin. Jika kita suka cara ini, mulakan cerpen dengan cara yang sama.

Ini stail deskripsi suasana; banyak yang kita boleh bayangkan apabila melihat seorang remaja yang mendayung sampan untuk ke sekolah.
- Dia orang susah
- Pakaiannya bersih, dia pandai menjaga diri
- Dia tidak putus asa dengan kesusahannya, tetap mahu ke sekolah dan belajar.
- dll

Memperkenalkan konflik

Ada beberapa cara boleh digunakan untuk memulakan konflik, seperti yang diajarkan guru saya, Tuan Bahruddin Bekri:
1. Falsafah
2. Pepatah
3. Dialog
4. Deskripsi suasana / watak
5. Quote

Terus bereksperimen. Apa yang penting, perkenalkan konflik watak seawal perenggan pertama. Paling lewat, konflik sudah disampaikan pada halaman pertama. Sebab cerpen ada had halaman, maka kita jimatkan jumlah perkataan dan halaman dengan memberitahu konflik di awal cerita.


Ini contoh cerpen yang saya tulis menggunakan pepatah sebagai intro untuk sebuah projek dengan Galeri Ilmu (insya-Allah, doakan lancar sehingga diterbitkan). 
Nota: Ada pengulangan kata 'kehidupan' dalam perenggan pertama. Elakkan, ya? Ia tidak sedap dibaca.

Apabila kita sudah jumpa teknik yang sesuai (apabila digunakan, kita boleh menulis dengan laju), teruskan guna teknik yang sama sehingga mahir. Tidak mustahil, ia akan jadi trademark penulis.

Mengawal watak

- Salah satu ciri cerpen ialah mempunyai bilangan watak terhad. Dalam menulis cerpen, disarankan paling ramai, tiga watak sahaja.
- Sebab watak boleh menggerakkan cerita. Apabila watak bertambah, cerita akan berkembang dan ia memberi kesan kepada had halaman. Lagi, ia juga mengganggu fokus jalan cerita.
- Jika mahu tambah watak, beritahu diri bahawa ia bukan watak utama. Tanya diri, sama ada watak ini membantu jalan cerita sedia ada atau mencapahkan fokusnya. Jika fokus cerita akan tercapah, simpan watak ini untuk cerpen lain.

Baik, itu sahaja dulu.
Sampai jumpa lagi.
Selamat menulis!

No comments:

Post a Comment